Meteorit mai vechi decât Terra

meteorit australiaGeologii australieni au descoperit un meteorit care este mai batran decat Terra si era cat pe ce sa-l piarda inainte de a ajunge la el. Operatiunea de recuperare a implicat 32 de camere remote, calcule geofizice complicate, un avion, o drona operata la distanta, doi cercetatori si foarte mult noroc.

Totul a inceput pe 27 noiembrie 2015, cand fragmentul a venit din spatiu. Localnicii din William Creek si Maree din sudul Australiei au vazut caderea, fenomen detectat si de Desert Fireball Network, o serie de camere digitale care monitorizeaza cerul de deasupra desertului australian. Imediat ce meteoritul a fost vazut, a inceput operatiunea de recuperare.

Dupa mai multe analize ale imaginilor, triangulare si alte calcule, a inceput cautarea in jurul celui mai jos punct al reliefului australian pe 29 decembrie. O drona si un avion au fost utilizate pentru a ghida echipa Desert Fireball Network. Dupa trei zile, l-au gasit. Are 1.7 kg si era ingropat la 42 cm sub suprafata sarata a unui lac. Daca savantii ar fi venit cateva zile mai tarziu, ploaia ar fi ascuns roca pentru totdeauna.

Citeste si  Masina timpului - 08 februarie

Potrivit cercetatorilor, meterotiul are o varsta mai mare de 4.5 miliarde de ani si este unul pietros. Nu este numai o descoperire interesanta care ar trebui sa ne ofere informatii despre originile Universului, dar a fost o mare victorie pentru echipa Desert Fireball Network.

„Acest meteorit are o semnificatie speciala datorita calculelor facute de sistemul de camere asupra locului de unde a cazut, calculand si orbita sa solara si oferind informatii contextuale importante pentru studii ulterioare. Ne-a demonstrat ca masinaria aceasta uriasa pe care am construit-o chiar functioneaza” – Phil Bland, Desert Fireball Network

Cercetatorii cred ca roca a venit dintr-o zona aflata intre Marte si Jupiter.

[sursa]